/*Custom CSS*/ ?>
/*Barra Menú xs*/?> >Projectes amb ajut DARPA – Grups Operatius 2023
Nom del projecte: BATPORC – Millors tècniques disponibles per a la mitigació d’emissions d’amoníac en sistemes d’emmagatzematge de dejeccions porcines: Avaluació integrada sota condicions climàtiques mediterrànies
Participants:
Beneficiaris:
No beneficiaris: Grup Gepork, SA
OPI: Fundació Universitària Balmes (Universitat de Vic-Universitat central de Catalunya)
Contractats:
Suport: i+Porc Clúster del ganado porcino español
Coordinació: INNOVACC Clúster català de la carn i la proteïna alternativa
Pressupost: 308.029,238 €
Ajut: 249.910,54 €
Resum del projecte
La volatilització de l’amoníac (NH₃) representa una pèrdua significativa de nitrogen en els sistemes agraris i ramaders, amb impactes tant econòmics com ambientals. Aquesta pèrdua no només redueix el valor fertilitzant de les dejeccions, sinó que també té efectes negatius sobre el medi ambient, com ara malalties respiratòries, contaminació de l’aigua i alteracions en la vegetació. El sector agrícola és el principal responsable de les emissions d’amoníac, amb un 93% de les emissions totals a Europa provenint d’aquest sector. En aquest context, Catalunya destaca com una de les principals fonts d’emissions d’amoníac a Espanya, especialment en zones amb alta activitat ramadera. Per combatre aquest problema, s’han implementat regulacions, com el Reial decret 306/2020, que obliga a les explotacions porcines a adoptar Millors Tècniques Disponibles (MTD) per mitigar aquestes emissions.
La selecció i aplicació de les MTD depenen de diversos factors, com les condicions climàtiques i la tipologia de purí emmagatzemat. Les temperatures altes i els vents forts poden incrementar les emissions d’amoníac, mentre que les precipitacions poden ajudar a reduir-les. A més, el tipus de purí, com el procedent de mares, garrins o porcs en fase d’engreix, influeix també en els nivells d’emissions. Així, es fa necessari revisar les tècniques actuals per garantir que siguin eficients en les condicions ambientals actuals, tot proporcionant dades actualitzades que permetin millorar les estratègies de control de les emissions d’amoníac.
El projecte BATPORC té com a objectiu avaluar la implementació de MTD per mitigar les emissions d’amoníac en sistemes d’emmagatzematge de dejeccions porcines en condicions climàtiques mediterrànies. Aquest projecte busca aplicar una combinació de tècniques per reduir les emissions d’amoníac en explotacions ramaderes existents, adaptades a les característiques específiques del clima i de les instal·lacions. Entre els objectius específics del projecte es troben el desenvolupament d’un sistema de presa de mostres a escala pilot per obtenir dades representatives, la demostració de l’eficiència de les MTD en escala pilot, i l’avaluació de l’efecte del buidatge a les basses pilot sobre el comportament de les tècniques aplicades.
Finalment, el projecte preveu validar dues de les tècniques avaluades a escala pilot en basses existents en explotacions porcines. A més, es crearà una guia tècnica d’assessorament per al sector ramader que oferirà informació tècnica, ambiental i econòmica per ajudar a les explotacions en la presa de decisions sobre la implementació de MTD. Aquesta guia serà una eina important per garantir que les explotacions porcines puguin adoptar les estratègies més eficients per mitigar les emissions d’amoníac i contribuir a la sostenibilitat del sector.
Projecte cofinançat per la UE a través de la intervenció 7161 del PEPAC 2023-2027