/*Custom CSS*/ ?>
/*Barra Menú xs*/?> >La majoria de les persones associen l’estiu amb vacances i descans, però, per als productors i veterinaris de porcí, pot convertir-se en un veritable problema, ja que les temperatures elevades, especialment quan es produeixen onades de calor, obliga a prestar especial atenció a les condicions ambientals de l’explotació.
Les temperatures elevades repercuteixen negativament en la producció dels porcs
Els porcs són capaços de mantenir una temperatura corporal estable, però en condicions d’excés de calor i humitat, al no ser capaços de suar, són menys tolerants a les temperatures extremes.
Si bé els porcs joves són més sensibles al fred, els porcs de més edat, especialment les truges, són molt sensibles a la calor.
Estrès per calor
Els porcs tenen una temperatura de confort o zona termoneutra que se situa entre els 18 i 25ºC. Per sota d’aquest rang de temperatures, els porcs tindran fred, mentre que si se supera, tindran estrès per calor.
L’estrès per calor es produeix quan l’animal ja no és capaç de regular la seva temperatura interna, produint-se durant les èpoques caloroses.
A part de la temperatura, hi ha altres factors que influeixen en l’aparició de l’estrès per calor:
Quan es produeix l’estrès per calor, es posen en marxa els mecanismes de termoregulació que consisteixen en canvis fisiològics i de comportament per mantenir la temperatura corporal dins de la franja normal, produint:
Com a conseqüència d’aquesta alteració intestinal, unit a el fet que els porcs redueixen el seu consum d’aliment, la GMD i el IC dels animals es veu afectat negativament, de manera que la inversió en aliment haurà de ser més gran perquè assoleixin el pes adequat per al sacrifici.
D’altra banda, a l’alterar-se la barrera intestinal, els animals estaran molt més exposats a les infeccions per bacteris patògens, ja que les seves defenses es troben compromeses, i es torna més permeable a substàncies nocives com les endotoxines, amb importants repercussions sobre la seva salut.
Tot això condueix a una disminució del rendiment productiu dels animals i a un encariment de la producció.
Com podem mitigar els efectes de l’estrès per calor?
Des del punt de vista nutricional, hi ha una sèrie de mesures que convé implementar perquè els animals puguin suportar les èpoques de calor sense que el seu rendiment es vegi compromès:
1.- DISTRIBUCIÓ DE L’ALIMENT
2.- VALOR NUTRICIONAL
3.- SUPLEMENTS NUTRICIONALS