/*Custom CSS*/ ?>
/*Barra Menú xs*/?> >És important assenyalar que en el problema de l’escuament en porcs entren en joc diversos factors i que no existeix cap solució miraculosa. Cada ramader ha de, en col·laboració estreta amb un veterinari, investigar 6 factors i quedar-se amb les mesures que millor s’adaptin a la seva granja.
La caudofàgia comporta una reducció del pes de la canal i possibles decomissos totals o parcials. Això, al seu torn, es tradueix en pèrdues econòmiques per als ramaders. Els 6 factors indicats també afecten la salut dels animals. Per tant, prendre mesures davant aquests problemes millorarà la salut dels porcs, reduirà l’ús d’antibiòtics i augmentarà la producció. La caudofàgia redueix el benestar de l’animal i debilita la reputació de la ramaderia porcina.
En primer lloc s’ha de realitzar un seguiment dels factors de risc i registrar les dades relatives als sis factors clau així com observar atentament el comportament dels porcs. D’aquesta manera es reconeixerà qualsevol deficiència abans que aparegui la caudofàgia i es converteixi en un problema. A més, així serà més fàcil solucionar la causa des de l’arrel d’aquest fenomen. Es recomana començar per elaborar un informe de risc mitjançant l’eina WebHAT . També convé fer una avaluació més exhaustiva del risc mitjançant, per exemple, el model SchwIP
Tractem els punts més importants sobre l’escuament. Descarrega’t l’estudi complert aquí. Estudi de la comisió Europea.
1. MATERIALS D’ENRIQUIMENT
Els porcs tenen la necessitat d’explorar i rebuscar l’entorn per trobar menjar (fotjar, mossegar i mastegar). Si no tenen l’oportunitat de comportar-se d’aquesta manera, s’avorreixen i es frustren.
2. COMODITAT TÈRMICA, QUALITAT DE L’AIRE I LLUM
Els porcs necessiten viure en un entorn estable que reuneixi condicions properes a la seva temperatura i humitat òptimes, on no hi hagi corrents d’aire i la qualitat de la llum sigui adequada. Si els porcs no es troben còmodes, es frustren i poden començar a mossegar-se les cues.
3. SALUT I BENESTAR
Una de les millors formes d’evitar la caudofàgia és mantenir al porc a un bon estat de salut general. un porc que tingui mala salut acaba per estressar-se.
4. RIVALITAT
Els porcs prefereixen menjar, descansar i buscar menjar junts. Hi hauria d’haver espai i recursos suficients perquè els porcs cobreixin aquesta necessitat del seu comportament i així s’eviti la rivalitat.
5. ALIMENTACIÓ
Els porcs necessiten menjar de regular i adequada composició, així com la quantitat adequada de minerals, fibra i aminoàcids essencials. També és fonamental subministrar-los aigua fresca abundant i de bona qualitat.
6. DISTRIBUCIÓ I NETEJA DELS RECINTES
Els porcs prefereixen dividir l’espai del recinte en zones que dediquen a diferents activitats (descansar, menjar i defecar). Per tant, un entorn brut, especialment a les zones per al descans i el menjar, és senyal que alguna cosa va malament. A més, la brutícia redueix la comoditat de l’animal i augmenta el seu estrès.