/*Custom CSS*/ ?>
/*Barra Menú xs*/?> >Projectes amb ajut DARPA – Grups Operatius 2023
Nom del projecte: BLACKRATS. CONTROL DE ROSEGADORS AMB ESTRATÈGIES ALTERNATIVES ALS ANTICOAGULANTS. MILLORES D’EFECTIVITAT I EFICÀCIA, I REDUCCIÓ DE L’IMPACTE AMBIENTAL
Participants: GRUP GEPORK SA (Líder), ASSOCIACIÓ CATALANA DE PRODUCTORS DE PORCÍ (PORCAT) (beneficiari), MIQUEL AVÍCOLA SA (beneficiari), SELECCIÓN BATALLÉ SA (beneficiari), INNOVACC CLÚSTER CATALÀ DE LA CARN I LA PROTEÏNA ALTERNATIVA (coordinador), ICHN. I LA SEVA DELEGACIÓ GRUP NATURALISTES D’OSONA (no beneficiari), DEPARTMENT OF WETLAND ECOLOGY, ESTACIÓN BIOLÓGICA DOÑANA, CSIC (OPI), GESTIÓ DE RESIDUS I BIODIVERSITAT, SL (empresa contractada).
Pressupost: 134.500,01 €
Ajut: 109.122,65 €
Resum del projecte:
Els rosegadors són abundants a les explotacions porcines i avícoles i en algunes àrees, més del 90% de les granges estan infestades amb rates i ratolins. Són un perill biològic i essencial de controlar, degut a la seva voracitat i a la capacitat de transmissió de malalties. També creen un pont epidemiològic entre els animals salvatges i les aus, i entre diferents lots d’animals. Com a conseqüència, els rosegadors poden disseminar les infeccions als lots successius.
L’eliminació de rosegadors és molt important dins de la bioseguretat i s’ha de considerar com un punt de control crític als sistemes APPCC.
Si s’analitzen les normes de bioseguretat en granges cal assegurar-se que les instal·lacions de estanqueïtat funcionen correctament (finestres, tela d’ocells, portes d’accés, absència de forats) per evitar l’accés d’altres ocells o rosegadors a les naus. Per tant, cal evitar la presència de rosegadors, mantenint les instal·lacions en perfecte estat i netes i mitjançant un programa integrat de desratització, incloent enceballs i trampes, impedint l’accés dels rosegadors als dipòsits o sitges de pinso i evitant que aquest es dipositi al terra o s’acumuli a les menjadores. Aquest programa s’intensificarà quan es procedeixi al buidat sanitari de la nau, per la qual cosa es tancarà el pas d’aigua als abeuradors i s’eliminarà tot el pinso de la nau, i es procedirà després a col·locar els enceballs per rosegadors, que es mantindran durant el temps en el que la nau estigui buida.
Des que al principi dels anys 90 la normativa d’àmbit estatal i catalana va obligar a les explotacions ramaderes a tenir un pla de desratització, desinsectació i desinfecció; l’ús de raticides es va estendre arreu de Catalunya amb la utilització matèries actives a base d’anticoagulants (Difetialona, Bromadiolona, Brodifacoum, Difenacum, …). Progressivament i d’una manera lenta, els tècnics que realitzen seguiment de la fauna salvatge van començar a registrar reduccions importants d’algunes poblacions d’espècies de carnívors (ocells rapinyaires i mamífers) fins a l’extinció a nivell local (Baucells i Vila, 2002, Martorell, et. al. in Franch, et. al., 2021) d’algunes espècies pròpies d’ambients agrícoles i rurals (duc, fagina i mustela) que la seva dieta es basa en diferents espècies de rosegadors.
L’objectiu principal del projecte és valorar l’eficàcia dels raticides a base de colecalciferol en el control de rosegadors a explotacions ramaderes de diferents característiques si problemàtiques i l’elaboració d’un protocol d’ús dels raticides no tòxics. Per tant, es desenvoluparà un pla pilot en 8 granges de diferents característiques i problemàtiques per tal de veure l’eficàcia del colecalciferol com a matèria activa en el control de rosegadors.
Projecte cofinançat per la UE a través de la intervenció 7161 del PEPAC 2023-2027